Özellikle teknolojinin ilerlemesi ile beraber insanların iş yerlerinde hareketsizliklerinin artması sonucunda büyük artış gösteren damar genişlemeleri yarattığı şikayetlerle günlük hayatı bozabildiği gibi sadece estetik bir sorun olarak da karşımıza çıkmaktadır. Özellikle gençlerde ve estetik kaygılar yaşayan tüm bireylerde ortadan kaldırılması gereken bir sorun olmaktadır.
Telenjektazi olarak adlandırdığımız kılcal örümcek damarlar toplumun %80’inde, retiküler venler dediğimiz biraz daha büyük damar genişlemeleri ise %20-64 oranında görülmektedir.
Uzun yıllardır Damar Cerrahları tarafından takip ve tedavi edilen Kronik Venöz Yetmezlik yani Varis artık estetik bir problem olarak da düşünüldüğü için estetik tedaviler de yapılmaya başlanmıştır. Benim gibi estetik ve varis konusunda kendisini yetiştirmiş damar cerrahları bu hastalarda detaylı değerlendirmeyi yaparak hastaya kişiye özel bir şekilde gerekli durumlarda varisi bir hastalık olarak ele alarak gerekli durumlarda da sadece estetik tedavileri planlamaktadır. Varisi sadece estetik bir sorun olarak düşünmek sadece kısa vadeli çözümler yaratacağı için bu konuda kendisini yetiştirmiş damar cerrahlarına önemli bir rol düşmektedir.
Gelişmekte olan damar kapama ve lazer teknolojileri ile lokal tedavilerle, günlük hayattan geri kalmadan minimum rahatsızlıkla estetik kaygılarınızdan kurtulabilirsiniz. Sadece kılcal damarlarınız varsa size cilt lazeri (radyofrekans ablasyon) yöntemiyle cilt üzerine 15 dakikalık bir işlem veya biraz daha büyük damarlarınız varsa köpük haline getirilmiş bir ilaçla damar kapatma işlemi uygulanabilir. Bu işlemlere tek tek veya kombine şekilde benimle yapacağınız görüşme sonrasında karar verebilirsiniz.
Ameliyatsız Varis Tedavi Uygulamaları
Günümüzde ameliyatsız varis tedavisi için gelişmiş bir çok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler genişleyen damarların durumu, boyutu ve yaygınlığına göre muayene esnasında belirlenebilir. Hemen üst kısımda da belirttiğim gibi uygulanacak yönteme yada yöntemlere muayene esnasında hastanın varislerine göre karar verebiliriz.
Bu yöntemlerden kısaca bahsedecek olursak
Skleroterapi (Köpük)
Halk arasında iğne yöntemi olarak da bilinen skleroterapi kendi içinde 4 farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bunları klasik sıvı skleroterapi, mikro skleroterapi, köpük skleroterapi ve ultrason rehberli köpük skleroterapi şeklinde sıralayabiliriz. Her birinde ki amaç aynıdır genişleyen damarların içerisine enjekte ettiğimiz özel ilaç sayesinde problemli damarlar yok edilmektedir. Damarlar yok edildiğinde varislerde tedavi edilmiş olur. Skleroterapi yöntemiyle yapılan tedavilerin tümü ağrısız geçer ve anestezi gerektirmez. Hasta tedavinin ardından günlük hayatına ara vermeden devam eder. Skleroterapi hakkında detaylı yazım için bkz: https://www.droguzugur.com/skleroterapi
Lazer
Ameliyatsız tedavi uygulamalarında ilk geliştirilen yöntem lazerdir. Lazerle varis tedavisi cilt altı ve cilt üstünden olmak üzere iki şekilde uygulanabilmektedir. Cilt üzerinden uygulanan lazer sadece kılcal damarların tedavisinde etkilidir. Lazer toplardamarlardan dolayı oluşan varislerin tedavisinde maalesef başarılı değildir.
Cilt altından damar içinden uygulanan lazer tedavisinde ise EVLA adı verilmektedir. EndoVenoz lazer ablasyonu anlamına gelen EVLA uygulaması hastane ortamında yapılabilmektedir. Ultrason ile problemli damar yada damarların başlangıç ve bitiş noktası tespit edildikten sonra başlangıç noktasına küçük bir kesi yapılır. Lazer cihazının ince ucu bu kesiden damar içine gönderilir böylece damar içerisinde ki istenilen alanlar lazer ışınları ile tahrip edilerek damar kalıcı olarak kapatılır. Bu uygulama sayesinde varis tedavi edilmiş olur. bkz: https://www.droguzugur.com/lazerle-varis-tedavi
Radyo Frekans
Lazerden daha sonra geliştirilip kullanılmaya başlanan radyo frekans kısaca RF olarak da adlandırılmaktadır. Etki alanı lazere istinaden çok daha geniştir. Uygulanma tarzı ve amacı lazer ile aynıdır. RF’de lazerde olduğu gibi hem cilt altı hem de cilt üzerinden olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Cilt altından uygulanan RF tekniğine ERVA yani EndoVenoz Radyofekans Ablasyonu denilmektedir. bkz: https://www.droguzugur.com/radyo-frekansla-varis-tedavi
Yapıştırma
Varisli damar tespit edilerek başlangıç noktasında küçük bir kesi yapılmaktadır. Bu kesi aracılığıyla damar içine gönderilen kılavuz tel ile peşinden yapıştırıcı madde verilir. Damarın cepheleri birbirine yapışır ve fonksiyonlarını yitirir. Böylece varisli damar kalıcı olarak tedavi edilmiş olur.
Ameliyatsız Varis Tedavisinin Avantajları
– Ameliyatsız yöntemlerin bir çoğunda herhangi bir kesi yada dikiş uygulanmaz. Çok ilerleyen vakalarda çok minik bir kesi uygulanabilir.
– Ameliyatsız tedavilerde narkoz uygulanmaz. Bazı teknikler lokal anestezi eşliğinde yapılır.
– Cerrahi müdahaleler söz konusu olmadığı için estetik açıdan sorun yaratacak ameliyat izleri olmaz.
– Tedavi sonrasında hastalar herhangi bir istirahate gerek duymaz ve günlük hayatına ara vermeden devam edebilir.
– Hastane ortamı gerektirmediğinden klinik ortamında daha ekonomik bir şekilde yapılabilir.